Amerikaiak milliói – gyerekek és felnőttek – kapnak rózsaszín szemet minden évben

Amerikaiak milliói – gyerekek és felnőttek – kapnak rózsaszín szemet minden évben

Főleg sarlósejtes vérszegénységben szenvedő gyermekeknél végzik el, bár a korai vizsgálatok azt sugallják, hogy felnőtteknél is megvalósíthatók.

Az őssejtek a csontvelőben, kisebb mennyiségben a vérben és a köldökzsinórban találhatók.

Az őssejtek vörösvérsejtekké, fehérvérsejtekké és vérlemezkékké fejlődhetnek.

A transzplantációhoz használt őssejteknek szorosan megfelelő donortól kell származniuk – általában olyan családtagtól, aki nem szenved sarlósejtes vérszegénységben.

Életmódintézkedések

Az egészséges életmód fenntartása sarlósejtes vérszegénység esetén segíthet a tüneteken, és magában foglalja:

Helyes táplálkozás Edzés – de beszéljen orvosával a megfelelő mennyiségről. Maradjon hidratált Eleget aludjon Nem dohányzik Beszéljen orvosával arról, hogy mennyi alkoholt fogyaszthat biztonságosan, ha van egyáltalán

A sarlósejtes vérszegénységben szenvedők az alábbi óvintézkedések betartásával is segíthetnek megelőzni a sarlósejtes kríziseket:

Ne szedjen dekongesztánsokat, amelyek hajlamosak összehúzni az ereket. Kerülje a nagyon meleg vagy hideg hőmérsékletet, mindkettő válságot válthat ki. Legyen óvatos nagy magasságban – szükség lehet extra oxigénre. Kerülje el, hogy olyan munkát válasszon, amely sok fizikai munkát igényel, extrém hőmérsékletnek van kitéve, vagy hosszú munkaidővel jár. Ne utazzon nyomásmentes repülőgépen (beszélje meg orvosával, ha ilyen gépen kell repülnie).

Iratkozzon fel Egészséges Életmód Hírlevelünkre!

Szerkesztői források és tények ellenőrzése

Sarlósejtes betegség: gyakorlati útmutató szülőknek; About KidsHealth. Ware, Russell E. (2010). Hogyan használom a hidroxi-karbamidot sarlósejtes vérszegénységben szenvedő fiatal betegek kezelésére. Vér. Mi az a vér- és csontvelő-őssejt-transzplantáció?; Országos Szív-, Tüdő- és Vérintézet. Mutass kevesebbet

A legújabb a sarlósejtes vérszegénységben

Crohn- és vashiányos vérszegénység: mi a kapcsolat?

A Crohn-betegségben fellépő gyulladás vérzést okozhat az emésztőrendszerben, ami vashiányhoz és fáradtsághoz vezethet.

Írta: Quinn Phillips, 2019. október 28

kívül | In: Vashiányos vérszegénység

Írta: Maria Masters 2018. augusztus 1

Hogyan lehet növelni a vas felszívódását és kezelni a vashiányos vérszegénységet

Kevés a vas? Amit eszel – és mikor eszed – segíthet megemelni ennek a fontos ásványi anyagnak a szintjét, és leküzdheti a vérszegénység tüneteit.

Írta: Stephanie Smith 2018. augusztus 1

Vérszegény vagy? A keresendő jelek

2017. november 15-ig

Vashiányos vérszegénység és rák: mi a kapcsolat?

Bizonyos ráktípusok és bizonyos kezelések különösen nagy valószínűséggel vashiányos vérszegénységhez vezetnek.

Írta: Quinn Phillips 2017. november 1

Tények a vashiányos vérszegénységről és a szívedről

A vashiány súlyosbíthatja a meglévő szívproblémákat; okozhatja őket, ha elég súlyos.

Írta: Quinn Phillips, 2017. október 25

A vashiány 7 szokatlan jele

A hajhullás, a fáradtság és a duzzadt nyelv mind az alacsony vasszint tünetei lehetnek.

Írta: Ashley Welch 2017. október 25

Mítoszok és tények a hemofíliáról

A vérzési rendellenességben szenvedők számára ez egy olyan állapot, amely „több tudatosságot érdemel”. ‘

Írta: Dr. Sanjay Gupta 2015. július 8

A vérszegénység ellenőrzése alatt

Ez egy gyakori vérbetegség, de tünetei gyakran észrevétlenek és kezelés nélkül maradnak.

Írta: Dr. Sanjay Gupta 2013. szeptember 9

Folsavhiányos vérszegénység kezelése

Míg a vérszegénység bizonyos típusait az étrendből hiányzó tápanyagok okozzák, a folsavhiányos vérszegénység ma szinte hallatlan az Egyesült Államokban. Megtalálja. . .

Írta: Madeline R. Vann, MPHS, 2010. szeptember 8"

A Tamiflu, az FDA által jóváhagyott vírusellenes gyógyszer csökkentheti és lerövidítheti az influenza hatásait.

Az elmúlt évek legrosszabb influenzaszezonja továbbra is súlyosan sújtja országszerte, és nincs jele annak, hogy alábbhagy. Bár az influenzára nincs gyógymód, gyakran vírusellenes szereket írnak fel az influenzafertőzések kezelésére. De még a szokásos influenzakezelésnek, a Tamiflu-nak is lehetnek mellékhatásai. A legújabb jelentések szerint a gyógyszer különösen súlyos egészségügyi kockázatokat jelenthet a gyermekek számára, zavartságot és hallucinációkat okozva.

Az egyik ok, amiért ez a szezon különösen brutális, az az, hogy a leggyakrabban jelentett influenzavírus keringő influenza A H3N2 altípusa. „A H3N2 a domináns törzs, és a H3N2 szezonok súlyosabbak” – mondja William Schaffner, MD, az influenza professzora. megelőző orvoslás és egészségügyi politika a Vanderbilt Egyetem Orvostudományi Karán, Nashville-ben, Tennessee államban. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) arra figyelmeztet, hogy „az elmúlt időszakokban, amikor az A(H3N2) vírusok voltak túlsúlyban, gyakoribbak voltak a kórházi kezelések és a halálesetek, és alacsonyabb volt a vakcina hatékonysága. ”

„Nem a H3N2 az egyetlen törzs," mondja Dr. Schaffner. "Látjuk a H1N1-et és az influenza B-t is, amelyek ellen az influenza elleni védőoltás jobban teljesít. ” Ennek ellenére több mint 17 ezren kerültek kórházba influenza miatt ebben a szezonban. „Összességében a kórházi kezelések száma jelentősen magasabb, mint amennyit az évnek ebben a szakaszában tapasztaltunk, mióta [a CDC] jelenlegi nyomkövető rendszere csaknem egy évtizede, 2010-ben elindult” – mondta Anne Schuchat, a CDC megbízott igazgatója egy sajtótájékoztatón.

Mikor és miért kell a Tamiflu-t bevenni?

A Tamiflu (oseltamivir) az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) által jóváhagyott és a CDC által ajánlott három vírusellenes gyógyszer egyike. A többi gyógyszer a peramivir, amelyet intravénásan adnak be, és a zanamivir (például a Relenza Diskhaler), amelyet inhalálnak. “A Tamiflu a legszélesebb körben használt vírusellenes szer, mert szájon át veszik be” – mondja Schaffner.

A CDC azt javasolja, hogy a lehető legkorábban adják be a vírusellenes szereket a betegeknek, amint influenzaszerű tünetek jelentkeznek https://harmoniqhealth.com. „A Tamiflu akkor fejti ki a legjobb hatást, ha [az influenza tüneteinek megjelenésétől számított] 48 órán belül beveszi. Bár egyes tanulmányok 48 órán túli előnyöket mutatnak” – mondja Schaffner.

A legtöbb influenzás beteg nem igényel vírusellenes kezelést, és előfordulhat, hogy nem írják fel enyhe betegségben szenvedőknek, akik egyébként egészségesek. Ha felírják, a Tamiflu csökkentheti és lerövidítheti az influenza hatásait. “Féllel vagy egy teljes nappal csökkentheti a tünetek időtartamát” – mondta Schaffner. „Kisebb az esélye annak, hogy szövődményeket kapjon és kórházba kerüljön. ”

A vírusellenes kezelés mindenkinek ajánlott, aki már influenza miatt kórházban volt. Azt is felírják “ambuláns kezelésben részesülőknek, akiknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki súlyos szövődmények, például 65 éves és idősebb felnőttek, kisgyermekek, szívbetegségben, tüdőbetegségben vagy cukorbetegségben szenvedők, immunhiányos betegek és terhes nők” – teszi hozzá Schaffner.

A CDC a Tamiflu-t ajánlja a terhes nők influenza kezelésére, mert „az immunrendszerben, a légzőrendszerben és a szív- és érrendszerben a terhesség alatt bekövetkező változások” növelik az influenzával kapcsolatos szövődmények kockázatát. A Tamiflu a „C terhességi kategóriájú” gyógyszernek minősül, ami azt jelenti, hogy terhes nőkön nem vizsgálták. A CDC azonban azt állítja, hogy a gyógyszer előnyei nagyobb valószínűséggel járnak, mint a terhes nő vagy a baba esetleges károsodásának kockázata.

A Tamiflu-t néha megelőző jelleggel írják fel olyan embereknek, akiknél nagy az influenza és a lehetséges szövődmények kockázata. „Használható profilaktikusan olyan zárt környezetben élő embereknél, mint az idősek központja vagy idősek otthona, ahol az influenza nagyon gyorsan terjedhet” – mondja Schaffner.

Melyek a Tamiflu gyakori mellékhatásai?

Mint minden gyógyszernek, a Tamiflu-nak is lehetnek mellékhatásai. A hányinger és a hányás nem ritka. “Ezek a mellékhatások általában bosszantóak, de a sok hányás növeli az influenzával járó kiszáradás kockázatát” – mondja Schaffner.

A súlyos kiszáradás orvosi vészhelyzet, és intravénás folyadékkal történő kezelést igényelhet. A gyermekeknél a kiszáradás jelei közé tartozik a letargia, a kevesebb vagy világosabb nedves pelenka, valamint a sírás közbeni könnyezés. Felnőtteknél szájszárazság alakulhat ki, kevesebb vizeletürítés, sötétebb színű vizelet képződik, és szédülést érezhetnek.

Biztonságos a Tamiflu a gyermekek számára?

A Tamiflu-t a CDC és az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia (AAP) ajánlja az influenza korai kezelésére, függetlenül a beteg életkorától. A CDC szerint a vírusellenes kezelés csökkenti a fülfertőzések előfordulását és az antibiotikumok szükségességét is 12 évesnél fiatalabb gyermekeknél.

A felnőttekhez hasonlóan a Tamiflu-t szedő gyermekeknél is előfordulhat hányinger és hányás. A Japánból származó jelentések azonban bizonyítékot szolgáltattak olyan neuropszichiátriai tünetekre, mint a hallucinációk, hiperaktivitás és görcsrohamok a gyógyszert szedő gyermekeknél és serdülőknél. „Abban az időben Japánban az orvosok hosszabb időre magasabb adagokat írtak fel”, ami hozzájárulhatott ehhez – mondja Schaffner.

Az Egyesült Államokban nemrégiben jelentek meg a Tamiflu-t szedő gyermekek hasonló mellékhatásairól. Januárban egy észak-texasi család azt mondta, hogy 6 éves lányuk hallucinációkat szenvedett, és megpróbált kiugrani a hálószobája ablakából, miután bevette a gyógyszert. A közelmúltban egy öngyilkosságot elkövető 16 éves fiú indiánai szülei úgy vélik, hogy a gyógyszer volt a hibás.

A Tamiflu felírási információi a következő figyelmeztetést tartalmazzák: „Az influenzában szenvedő betegeknél, beleértve a Tamiflu-t kapó betegeket is, különösen a gyermekgyógyászati ​​betegeknél, betegségük korai szakaszában fokozott a zavartság vagy a kóros viselkedés kockázata. Schaffner becslése szerint ezek a hatások ritkák, a gyermekgyógyászati ​​esetek kevesebb mint 1 százalékában fordulnak elő.

„Néha az orvosok úgy döntenek, hogy nem kezelnek Tamiflu-val”, miután mérlegelték a lehetséges előnyöket és kockázatokat – mondja Schaffner. De „az influenza egy nagyon csúnya vírus” – figyelmeztet. „Egy gyerek stabilan nézhet ki, és órákon belül bekerül a sürgősségi osztályba. ”

Iratkozzon fel Egészséges Életmód Hírlevelünkre!

A legújabb hidegben & Influenza

Megfelelően mos kezet a COVID-19 idején? Töltse ki ezt a kvízt, hogy megtudja, jó kézhigiénés technikája van-e

Melyik kézmosási módszer pusztítja el a legtöbb kórokozót? A meleg vagy a hideg víz jobb? Használjon szappant és vizet vagy kézfertőtlenítőt a védekezés érdekében. . .

Írta: Alyssa Etier 2020. október 13

Az Ön őszi oltási útmutatója: Védje magát az influenza, a tüdőgyulladás és az övsömör ellen

Immunrendszerünk az életkor előrehaladtával hanyatlik, ami még kritikusabbá teszi az 50 év felettiek számára, hogy megkapják a védőoltásokat.

Írta: Brian P. Dunleavy 2020. október 9

Segíthet a keto diéta az influenza elleni küzdelemben?

Egy tanulmány megállapította, hogy az alacsony szénhidrát- és zsírtartalmú étrend megvédte az egereket az influenzától.  

Írta: Don Rauf 2019. december 5

Amit a 2019–2020-as influenzaszezonról tudni kell

Egy 4 éves kaliforniai halála rávilágít a betegség súlyosságára és a védőoltás fontosságára – állítják egészségügyi tisztviselők.

Írta: Don Rauf 2019. szeptember 20

Az antibiotikumok kevésbé hatásossá tehetik az influenza elleni védőoltást a bélmikrobák megzavarásával

Egy új tanulmány szerint az orális antibiotikumok csökkenthetik a szervezet immunválaszát a vakcinára.

Írta: Don Rauf 2019. szeptember 12

Továbbra is növekszik azoknak a gyermekeknek a száma, akiknél hiányzik a kritikus védőoltás

Az első influenzával összefüggő gyermekkori haláleset be nem oltott gyermekeknél az a tény, hogy a CDC jelentést adott ki az egyéb fertőző betegségek általános oltási lefedettségéről. . .

Fran Kritz 2018. október 17

Az új influenzakutatás új kezelést jelezhet

Egy tanulmány nullázta azt, hogy mitől olyan nehéz egy adott influenzatörzs ellen küzdeni.

Szerző: Shari Roan 2018. március 23

Az egészség megőrzése egy repülőgépen köze lehet ahhoz, hogy hol ül

Egy repülőgépen végzett baktériumok vizsgálata nyomon követte, hogyan terjednek a fertőző betegségek az utasszállító járatokon.

Szerző: Shari Roan 2018. március 20

Hogyan lehet letörni a lázat: Orvos által ajánlott tippek

2017. november 14-ig

10 orvos által jóváhagyott természetes megfázás elleni gyógymód

2017. november 14-ig"

Ismerje meg a tényeket a kötőhártya-gyulladásról: Ki kaphatja meg, hogyan terjed, és mit tehet ellene.

A vörös vagy véreres szemek a kötőhártya-gyulladáson kívül sok mindenre utalhatnak. iStock

A kötőhártya-gyulladás, amelyet általában rózsaszín szemnek neveznek, nagyon gyakori szembetegség. A legtöbben azt hiszik, tudják, mi az a rózsaszín szem, de sok tévhit kering ezzel kapcsolatban.

A rózsaszín szem a kötőhártya, a szem egy részét és a szemhéj belsejét borító nyálkahártya gyulladása. Az állapot a legszorosabban összefügg a szem vörösségével és viszketésével. De a rózsaszín szemnek egynél több típusa van, és fontos különbségek vannak abban, hogy mi okozhatja, és hogyan kell kezelni.

Íme nyolc általános hiba, amelyet az emberek a kötőhártya-gyulladással kapcsolatban elkövetnek, és a mögöttük álló tényeket.

1. mítosz: Csak a gyerekek kapnak rózsaszín szemet.

TÉNY: A rózsaszín szem nagyon gyakori a gyermekeknél, de ez nem csak a gyerekek betegsége. Amerikaiak milliói – gyerekek és felnőttek – kapnak rózsaszín szemet minden évben. (1) Az állapot gyakran fordul elő gyermekeknél, több okból is. A rózsaszín szemet általában a szemkontaktus okozza, és a gyerekek (különösen a fiatalabbak) nagyobb valószínűséggel dörzsölik a szemüket, és nem mosnak kezet megfelelően. A fertőző kötőhártya-gyulladás könnyen terjed olyan környezetben, ahol a gyerekek közel vannak – például iskolában vagy napköziben.

2. mítosz: Nem lesz rózsaszín szemed, ha nem dörzsölöd a szemed.

TÉNY: Ha tisztátalan kézzel érinti meg a szemét, az csak egy módja annak, hogy kötőhártya-gyulladást kapjon. A szem megfertőződhet, ha bármilyen szennyezett tárggyal vagy anyaggal érintkezik, például nem megfelelően tisztított kontaktlencsével, sminkkel vagy testápolóval, vagy a kötőhártya-gyulladásban szenvedő szemen használt szemcsepp-adagoló hegyével. A vírusos kötőhártya-gyulladás a felső légúti fertőzésben, például megfázásban szenvedő személyek köhögésének és tüsszögésének hatására terjedhet. Más típusú kötőhártya-gyulladást okozhatnak allergének, például poratkák és háziállatok szőre, vagy olyan irritáló anyagoknak való kitettség, mint a környezetszennyezés és a vegyszerek. (2)

3. mítosz: A rózsaszín szem mindig fertőző és nagyon fertőző.

TÉNY: A rózsaszín szemnek különböző típusai léteznek, és nem mindegyik fertőző. A bakteriális kötőhártya-gyulladás (amit staphylococcus vagy streptococcus baktériumok okoznak) és a vírusos kötőhártya-gyulladás nagyon ragályos. Másrészt az allergiás kötőhártya-gyulladás általában szezonális allergiában szenvedőknél fordul elő; a kémiai kötőhártya-gyulladást pedig az olyan irritáló anyagokkal való érintkezés okozza, mint a szmog vagy az úszómedence vizében lévő klór. (2)

4. mítosz: Nem születhet kötőhártya-gyulladással.

TÉNYEK: Az újszülötteknél előfordulhat újszülöttkori kötőhártya-gyulladás, amelyet elzáródott könnycsatorna, szemirritáció vagy fertőzés okozhat. Az anya baktériumokat és vírusokat adhat át a babának a szülés során. Az újszülöttkori kötőhártya-gyulladás két gyakori típusa akkor fordul elő, ha az anya nemi úton terjedő betegségben, chlamydiában vagy gonorrhoeában szenved. A chlamydia vagy gonococcus okozta kötőhártya-gyulladással született csecsemők súlyos fertőzéseket okozhatnak a test más részein, például a tüdőben és a gerincvelőben (meningitis). A baktériumok által okozott újszülöttkori kötőhártya-gyulladást antibiotikumokkal kezelik. (3)

5. mítosz: Soha nem kell orvoshoz menned kötőhártya-gyulladás miatt.

TÉNY: A rózsaszín szem legtöbbször nem igényel különleges kezelést, és magától javul. Néha azonban komplikációkhoz vezethet. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) azt javasolja, hogy forduljon egészségügyi szolgáltatóhoz, ha tünetei és a következők bármelyike ​​jelentkezik: szemfájdalom, homályos látás, legyengült immunrendszer vagy már meglévő szembetegség. (4) Ha tünetei továbbra is fennállnak vagy súlyosbodnak, forduljon orvosához.