Знанието е сила и в този случай може да бъде успокояващо

Знанието е сила и в този случай може да бъде успокояващо

От Беки Ъпъм, 12 април 2021 г.

12 храни, които помагат да се отървете от главоболие или пристъп на мигрена естествено

Яденето на разнообразни здравословни храни и поддържането на хидратация могат да направят дълъг път към предотвратяване или облекчаване на главоболие.

От Беки Ъпъм, 6 април 2021 г.

Какво трябва да знаете за мигрена и сърдечни заболявания

Някои сърдечни заболявания са свързани с мигрена, но общият риск от развитие на сърдечни заболявания е нисък.

От Кейтлин Съливан, 18 март 2021 г.

Какво трябва да знаете за мигрена и слухови проблеми

Мигрената не причинява загуба на слуха, но някои видове са свързани с шум в ушите и други проблеми с ухото.

От Беки Ъпъм, 16 март 2021 г.

Пристъп ли е мигрена или синусов главоболие?

Пристъпите на мигрена често се бъркат със синусово главоболие. Ето как да различите разликата.

От Беки Ъпъм, 9 март 2021 г.

10 знаменитости с мигрена

Може да се изненадате от някои имена на домакинства, които живеят и процъфтяват с мигрена.

От Кейтлин Съливан, 17 февруари 2021 г.

7 интересни факта за синдрома на Алиса в страната на чудесата

Научете за това рядко неврологично заболяване, свързано с мигрена, епилепсия и инфекции.

От Беки Ъпъм, 12 февруари 2021 г. “

Упражненията и силната система за подкрепа могат да помогнат за облекчаване на симптомите на депресия. Veer; Thinkstock

Наличието на хепатит С не само влияе неблагоприятно върху физическото ви здраве, но и може да обложи психичното ви здраве.

Депресията е често срещана при хора с хепатит С, според HCVAdvocate. org, онлайн образователна и поддръжка мрежа за тези със състоянието. Всъщност в проучване от 2017 г., публикувано в списанието Gut and Liver, приблизително 18 % от хората, лекувани за хепатит С, съобщават за депресия.

Американската психиатрична асоциация описва депресията като постоянно чувство на тъга или безнадеждност. Въпреки че симптомите варират от човек на човек, тези с депресия обикновено изпитват загуба на интерес към хобита или други обичани някога дейности; умора или намалена енергия; затруднена концентрация, проблеми с вземането на решения или загуба на памет; безсъние; загуба на апетит или загуба на тегло; или мисли за смърт или самоубийство.

Има няколко причини за връзката между депресия и хепатит С, HCVAdvocate. доклади от организации. Първо, има шок от самата диагноза хепатит С, последван от страховете и тревогите, свързани с това, че ви е казано, че имате хронично състояние.

След това има стигмата, свързана с хепатит С, която може да изолира тези със състоянието от семейството и приятелите. И накрая, въпреки че хепатит С е много лечим, знанието, че той може да бъде фатален (само ако не се лекува) оставя много ново диагностицирани хора да се чувстват стресирани.

Съществуват и по -сложни връзки, казва д -р Кенет Е. Шърман, хепатолог и директор на отдела за храносмилателни заболявания и професор по медицина Гулд в Медицинския колеж на Университета в Синсинати. „Има някои доказателства, че хората, които са най -склонни да получат хепатит С, вече имат депресия или са по -склонни към депресия“, казва той. „В допълнение, спектърът от свързани с депресия разстройства може да доведе до рисково поведение, което също ви предразполага към хепатит С.“ (Един пример: употреба на инжекционни наркотици.)

Д-р Шърман добавя, че има и някои доказателства, че хепатит С също може да причини „неврокогнитивни промени“ в мозъка, в резултат на възпроизвеждането на вирусни клетки там, и че тези промени могат да доведат до симптоми, подобни на депресия. Настоящото разбиране за ефекта на хепатит С върху мозъчните клетки е обобщено в преглед, публикуван през 2015 г. в World Journal of Gastroenterology.

Независимо от причината за депресията при тези с хепатит С, важно е да се отбележи, че и двете състояния са лечими – стига вие и вашият екип да се грижите за себе си и да действате активно. Ако имате хепатит С, ето няколко стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска от депресия или, ако вече го имате, да се справите с него:

1. Образовайте се. „Разделянето на фактите от измислицата може да бъде изключително успокояващо“, HCVAdvocate. организационни бележки. „[Хората] понякога чуват или четат нещо неправилно, което ги кара да смятат, че тяхното здраве или прогноза са по -лоши, отколкото са в действителност. ”Направете списък на притесненията, както и свързаните с тях въпроси и ги обсъдете с Вашия лекар по време на рутинни посещения. Знанието е сила и в този случай може да бъде успокояващо.

2. Упражнение. Според HCVAdvocate. org, упражненията могат да бъдат най-ефективният инструмент за самопомощ при умора и депресия. Работете с вашия екип за грижи, за да разработите режим на упражнения, който да отговаря на вашия график и цялостното здраве. Започнете бавно, добавя организацията. Дори 5- до 15-минутни „тренировки“ (като ходене два до три пъти на ден могат да повишат настроението ви и да предотвратят умората.

3. Спи добре. Средният възрастен се нуждае от седем до девет часа сън на нощ, казва Националната фондация за сън. При хронично състояние като хепатит С, правилната почивка е още по -важна.

4. Яжте добре. Нискомаслена диета с високо съдържание на фибри, съдържаща плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, може да подобри цялостното ви здраве и да ви даде повече енергия, HCVAdvocate. org казва.

5. Опитайте медитация за съзнание или йога. Позитивното мислене може да помогне за намаляване на негативните мисли, казва HCVAdvocate. org, а подходи като медитация и йога също могат да помогнат за намаляване на стреса.

6. Ограничете или спрете употребата на вещества. Алкохолът, тютюнът, кофеинът и така наречените „развлекателни“ лекарства могат да влошат симптомите на депресия и тревожност, HCVAdvocate. доклади за организации и може да има други неблагоприятни ефекти върху цялостното ви здраве. Говорете с Вашия лекар какви стъпки да предприемете, за да намалите или премахнете тези вещества от живота си.

7. Изградете симптом на подкрепа. Не вървете сами. Подкрепата от семейството и приятелите е от решаващо значение за справяне с хепатит С и намаляване на риска от депресия, отбелязва Шърман. Ако е необходимо, има групи за подкрепа, както онлайн, така и в местните общности, които могат да помогнат, според HCVAdvocate. орг.

8. Виждане на специалист по поведенческо здраве. Ако се чувствате депресирани и групите за подкрепа или подкрепа от семейството и приятелите не са достатъчни, говорете с Вашия лекар за насочване към специалист по поведенческо здраве, казва Шърман. Те могат да препоръчат редовни сесии на когнитивно -поведенческа терапия или лечение с антидепресанти, за да ви помогнат да се почувствате по -добре.

9. Помислете за приемане на антидепресанти. Вашият поведенчески здравен специалист или лекар може да препоръча да опитате антидепресантна терапия за лечение на депресия, според Шърман. „Изборът на тези лекарства обаче е силно индивидуализиран и трябва да бъде обсъден с психиатър или друг лекар“, казва той. Някои антидепресанти също могат да взаимодействат с Вашето лечение с хепатит С, причинявайки странични ефекти и други проблеми. Не забравяйте да включите целия си екип за грижи в решенията кой антидепресант е подходящ за вас.

Абонирайте се за нашия бюлетин за храносмилателно здраве!

Най -новото при хепатит С.

7 неща, които трябва да направите, докато чакате да започнете лечението на хепатит С.

Предприемете тези стъпки, за да затвърдите диетата си, рутинната употреба на лекарства и др.

От Андреа Пърс 9 март 2021 г.

5 начина да избегнете повторна инфекция с хепатит С.

Антивирусните лекарства с директно действие могат да излекуват хепатит С, но не могат да ви попречат да хванете вируса отново. Ето как да избегнете заразяване с хепатит C. .

От Colleen de Bellefonds 3 декември 2020 г.

Как един чернокож е излекуван от хепатит С, въпреки расовите пристрастия

Как един чернокож се бори – и спечели – битката си с хепатит С.

От д -р Майя Нигел Хоскин 3 декември 2020 г.

Вирусът на хепатит С може да се лекува благодарение на откриването на носители на Нобелова награда

Нобеловата награда за физиология или медицина за 2020 г. беше присъдена съвместно на трима учени, които откриха вируса на хепатит С, подвиг, който проправи пътя. . .

От Лиза Рапапорт, 13 октомври 2020 г.

5 неща, които чернокожите американци трябва да знаят за хепатит С

Хепатит С е засягал непропорционално чернокожите американци. Ето защо.

От Colleen de Bellefonds, 1 септември 2020 г.

Какво трябва да знаете, ако имате нужда от чернодробна трансплантация за хепатит С

Ако имате хепатит С, може да се наложи чернодробна трансплантация. Ето какво можете да очаквате от процедурата.

От Блейк Милър, 27 август 2020 г.

9 въпроса, които може да имате за лечението на хепатит С

Колко бързо трябва да потърсите помощ? Кое лекарство трябва да приемате? Ето какво трябва да знаете, за да увеличите шансовете си за успешно изчистване на инфекцията.

От Джесика Мигала 8 юни 2020 г.

Повечето възрастни се нуждаят от скрининг за хепатит С, казват нови насоки

Препоръките на Специалната група за превантивни услуги на САЩ, издадени през март 2020 г., призовават възрастните на възраст от 18 до 79 години да бъдат подложени на скрининг за вируса на хепатит С. . .

От Лиза Рапапорт, 4 март 2020 г.

5 неща, които трябва да знаете за хепатит С, ако инжектирате лекарства

Дори ако в момента използвате наркотици, можете – и трябва – да се лекувате веднага за хепатит С.

От Джули Стюарт, 7 февруари 2020 г.

7 разлики между старите лечения на хепатит С и новите лечения

Днешните лекарства за хепатит С са много по -различни – и по -ефективни – от тези, налични преди десетилетие.

От Джесика Мигала, 4 ноември 2019 г. “

Контрастните вещества на базата на гадолиний може да не са необходими за оценка на лезии на МС. iStock

Тежкият метал отдавна е част от https://harmoniqhealth.com/bg/ рутинната последваща грижа за хора с множествена склероза (МС)-не, не музиката, а гадолинийът, тежкият метал, използван за осигуряване на контраст при сканиране с магнитен резонанс на мозъка (ЯМР) при тези с състояние.

Сега ново проучване, публикувано онлайн на 12 март 2019 г., в списание Radiology (и публикувано в печат в априлския брой), показва, че ЯМР, извършени без използването на контрастното вещество, са също толкова ефективни при наблюдение на прогресията на МС, колкото и тези в кой гадолиний се използва.

Така наречените неконтрастни сканирания отнемат по-малко време за изпълнение, струват по-малко и намаляват възможните ефекти от дългосрочното излагане на материали на основата на тежки метали. Последните изследвания, публикувани през май 2017 г. в списанието „Напредък при хронична бъбречна болест“, предполагат, че гадолиний остава в организма известно време след прилагане и може да доведе до здравословни усложнения.

Хората с рецидивиращи форми на МС обикновено се препоръчват да правят ЯМР на мозъка на всеки шест месеца до две години, според експертна работна група, спонсорирана от Консорциума на центровете за МС.

Въпроси за безопасността на изследването на гадолиниевата шпора

„Вече има активен дебат относно това дали контрастното вещество е наистина необходимо при рутинно проследяване на пациенти с МС“, отбелязва съавторът на изследването Benedikt Wiestler, д-р от Центъра за невроизображение Technische Universität München в Мюнхен, Германия, цитирайки преработените насоки от консорциумът от MS центрове, публикуван през 2018 г.

„В нашата голяма клиника за МС вече през 2017 г. решихме да пропуснем контрастното вещество при тези сканирания и резултатите от нашия анализ ни успокоиха при това. Очакваме нашите открития да насърчат и други центрове да преразгледат рутинната употреба на контрастни вещества “, казва д -р Wiestler.

Въпреки че Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) обяви през декември 2017 г., че досегашните й разследвания не са идентифицирали специфични вредни ефекти, свързани с гадолиний, оценките му продължават. През 2015 г. в отговор на съобщение на FDA, че има намерение да оцени потенциалните рискове, свързани с гадолиний, Националното дружество по МС посъветва хората с МС и техните партньори в грижите да говорят с доставчиците на здравни грижи, ако имат въпроси относно употребата му с ЯМР.

СВЪРЗАНИ: Ядрено -магнитен резонанс оставил ли е гадолиниеви отлагания в мозъка ми?

Новата технология за ЯМР прави по -добри неконтрастни ЯМР

Разбира се, последните постижения в неконтрастната ЯМР технология, включително 3T системи, направиха сканирането без гадолиний като по-жизнеспособна опция като цяло. За да се оцени тяхната полезност при хора с МС, Wiestler и колегите му оценяват нови или разширени лезии при 359 души с МС, използващи както контрастна, така и неконтрастна ЯМР.

При 507 последващи сканирания 264 показват известна прогресия на МС и има общо 1 992 нови или увеличени лезии. Забележително обаче е, че тези открития не се различават съществено между изображенията с ЯМР с повишен контраст и без усилване. Като цяло, неконтрастната ЯМР пропуска само 4 от 1,992 лезии и идентифицира всички случаи на прогресия на МС, според Wiestler.

„Нашите резултати се основават на използването на 3D последователности от 3T ЯМР машина заедно с надлъжни карти за изваждане“, обяснява той. „Когато тези изисквания са изпълнени, пропускането на контрастно вещество не намалява чувствителността за откриване на нови лезии. ”

СВЪРЗАНИ: Поглед към мозъка на MS: какви нови техники за визуализация разкриват

Технологията за добро изобразяване без контраст е налична в търговската мрежа

Технологията, която той цитира, е първоначално разработена и тествана в Центъра за невроизображения Technische Universität München и съчетава 3-D ЯМР и техники, които ефективно анулират непроменените области в последващи изображения, за да подобрят значително визуализацията на нови или увеличени лезии на бяло вещество. Wiestler казва, че няколко производители на ЯМР вече са направили технологията достъпна на пазара – което означава: нейното използване вече е започнало и се разраства.

„Пациентите трябва да обсъдят тази възможност с лекаря си. Важно е обаче да се има предвид, че има ситуации, когато е необходимо прилагане на контрастно вещество, например при първоначална диагноза. ”

Все пак е възможно в близко бъдеще хората с МС вече да не се притесняват от експозицията на гадолиний по време на рутинни последващи грижи, независимо дали са вредни или не. И това е едно по -малко притеснение, което ще имат с напредването на състоянието си.

Абонирайте се за нашия бюлетин за множествена склероза!

Най -новото в множествената склероза

MS няма да ми отнеме всички удоволствия в живота

От Тревис Глисън, 29 април 2021 г.

Проучването на изследваното лекарство за МС Evobrutinib има обнадеждаващи резултати

Евобрутиниб е първият в класа на BTK инхибиторните лекарства, оценен за лечение на МС.

От Брайън П. Дънли, 26 април 2021 г.

20 години живот с МС, без редакция

От Тревис Глисън, 23 април 2021 г.

Новоодобреното лекарство Ponvory на MS намалява умората, показват проучвания

Ponvory също намалява рецидивите и новите лезии при хора с рецидивиращи форми на МС.

От Брайън П. Дънли, 21 април 2021 г.

С МС социалната изолация беше моя норма преди пандемията COVID-19

От Мона СенАприл 21, 2021

Как гмуркането и възстановяването на Gannet ми напомнят за живота с МС

От Тревис Глисън, 15 април 2021 г.

Телемедицина за MS Care: Два палца нагоре

Пациентите с МС и доставчиците на здравни грижи казват, че биха искали да запазят виртуалните посещения като опция в бъдеще, дори след отшумяването на пандемията. . .

От Дон Рауф, 13 април 2021 г.

Как моят саморазговор ме защитава физически и емоционално

От Мона СенАприл 9, 2021

Как да настроя домашно работно пространство с MS в ума

От Тревис Глисън, 9 април 2021 г.

Значението на грижата за мускулите, когато имате МС

От Тревис Глисън, 1 април 2021 г. “

Що се отнася до биполярно разстройство, някои допринасящи фактори като генетиката са извън вашите ръце. Други неща, като това, което ядете и когато си лягате всеки ден, са под ваш контрол – и доброто им управление може да ви помогне да донесете стабилност в настроението ви.